26 de març.

Ja portam 13 dies a casa i vivint, sense cap mena de dubte, una situació excepcional.

Aquesta circumstància planteja molts reptes, a nivell familiar, logístic, professional i comunitari. En el nostre cas també com escola.

Com afrontam aquesta situació? Quin ha de ser el nostre paper? Com acompanyam els alumnes des del confinament, en un projecte en què la proximitat física i emocional ho és tot? Com traduir al món virtual la nostra manera de fer? Com fer arribar que, tot i l'aïllament, continuem essent aquí, tan disponibles com sempre per als infants i les seves famílies?

Durant el cap de setmana vàrem treballar de valent per crear Nautes.net, una plataforma des de la qual els infants de Nau poguessin seguir una estructura del dia com a l'escola acompanyats per les seves famílies. Dimarts 17 estava enllestida i preparada per acollir a tots aquells infants que hi volguessin entrar. Ens semblava important mantenir una sensació de normalitat dintre d'una situació que ho és tot menys normal.

L'objectiu principal era facilitar a infants i famílies un espai comú, un espai de trobada, un espai on seguir en contacte amb els seus companys i acompanyants i que oferís diferents tipus d'activitats per mantenir-nos actius i fer aquests dies més fàcils de transitar.

Així doncs cada dia els infants troben en aquesta plataforma propostes d'activitats que els acompanyants de l'escola preparen a casa seva amb un amor infinit i amb una inversió de temps immensa.

A més hem creat una secció on els infants poden proposar i/o mostrar activitats que fan a casa seva, compartir idees i ocurrències o les seves produccions musicals i artístiques....

Res no és obligatori, ara més que mai ens hem d'escoltar, respectar els nostres ritmes i permetre'ns connectar amb allò que sentim. Ja sigui un gran entusiasme per veure quina és la proposta de matemàtiques d'avui, l'enuig per estar tancat a casa o la tristesa de no poder visitar els padrins.

En aquest punt, si encara no ho heu fet, us recomanem molt la lectura de l'article que ha redactat l'equip directiu de l'escola Congrés Indians "Com ajudar als infants a transitar i transcendir el confinament. O com afavorir que els infants comprenguin el que està passant i li puguin donar un sentit a l'experiència".

 

 

Si teniu curiositat per saber com és una estructura del dia a l'etapa d'infantil podeu mirar aquí,  i aquí podeu trobar com transcorre un dia a primària.

Així doncs, per tal de seguir en la mesura del possible una estructura nauta, per als infants de l'etapa d'infantil es dissenyen 5 tallers setmanals de temàtiques diverses: art, música, llenguatge i comunicació, món matemàtic... Aquests tallers estan disponibles els dilluns i els infants i les seves famílies decideixen si volen o no fer-los i en quin moment de la setmana.

A banda dels tallers, diàriament es pengen recursos per passar-ho d'allò més bé amb propostes d'experiments, manualitats, jocs de dits, contacontes, ball...

Per als infants de primària, a banda de tallers i recursos, cada dia es preparen activitats per treballar la competència bàsica que tocaria aquell dia a l'escola (competència lingüística-verbal, competència en llengua anglesa o competència matemàtica).

També hem generat comptes d'Skype per a tots i cadascun dels acompanyants que estan disponibles cada dia per a videotrucades per compartir una estona amb els infants per fer una tutoria amb la família i hem organitzat assemblees virtuals per a cada grup d'infants. Hem viscut aquestes trobades amb molta emoció, veure de nou als infants, guaitar a les seves cases, gaudir de les seves ganes de compartir les seves vivències d'aquests dies i la seva alegria tot i l'extraordinària cojuntura.

Tot això ha suposat un gran repte per a tots nosaltres, ens hem hagut d'organitzar com equip i cadascun de forma individual en una nova manera de treballar, familiaritzar-nos amb la gestió de blogs, superar la vergonya i enregistrar-nos en vídeo, inventar i generar materials digitals i carregar-nos de paciència davant la saturació dels sistemes de telecomunicació. Però lluny de desanimar-nos ens ha motivat i activat moltíssim i n'estem gaudint i aprenent molt.

Han passat 13 dies de confinament i paradoxalment ens sentim encara més cohesionats, la xarxa que ens sosté és més forta que mai i la idea que tots formam una família educativa està molt viva.

Gràcies a tot l'equip de mestres per l'esforç, dedicació i compromís, sempre.

Gràcies a totes les famílies per tots els vostres missatges positius i el vostre compromís i solidaritat en aquests moments tan difícils per a tothom.

Ara ens resta seguir treballant cada dia tot i la incertesa que genera aquest estat d'alarma mundial, mirar-nos al mirall que la vida ens ha posat al davant i abraçar la vulnerabilitat i esperar amb moltes ganes el dia que ens puguem retrobar i fondre'ns en una llarga abraçada.