NAU és una escola d’educació innovadora, basada en l’acompanyamet emocional respectuós i la pedagogia activa, creativa i vivencial.

És una escola privada d’educació infantil, primària i secundària, ubicada a Palma (Mallorca) i homologada per la Conselleria d’Educació i Cultura de les Illes Balears.

INICIS DEL PROJECTE

NAU Escola neix d’un grup de persones amb una inquietud i una il·lusió comuna: crear una escola respectuosa amb els infants i les seves famílies. Una escola que acompanyi el creixement i els processos d'aprenentatge dels infants cap a adults autònoms, capaços de decidir, de pensar, de parlar, de crear, de cuidar-se i de cuidar.

Tenim el convenciment que l’educació necessita un canvi, d’igual manera que la societat està canviant. Les persones ens movem, la societat està viva. Així és com nosaltres entenem l’educació: viva i dinàmica.

Cercam un projecte de qualitat pedagògica i humana, on es treballa la consciència i la responsabilitat, en el qual els infants són tractats des del respecte. Un projecte que arriba als objectius marcats al currículum, quant a coneixements, procediments, valors i competències, però sempre respectant els diferents ritmes, les vivències i experiències dels infants així com les seves emocions i sentiments.

Un projecte que contempla l’escola com una extensió de casa, un espai càlid i cuidat on els infants es sentin acollits i segurs, amb uns ambients preparats per a satisfer la seva curiositat, potenciar la seva imaginació i creativitat, on puguin aprendre a través del joc i on es puguin relacionar amb altres infants i adults.

I per aconseguir tot això pensam que el projecte no acaba en l’horari lectiu dels infants, sinó que NAU ha de ser un espai d’aprenentatge per a tothom: infants, famílies i educadors. És per això que organitzam accions formatives destinades principalment al col·lectiu educatiu i a les famílies que formen part d’aquest projecte però també a totes aquelles persones interessades en aquest tipus d’educació i que desitgin apropar-s’hi o aprofundir-hi.

EQUIP HUMÀ

caret-down caret-up caret-left caret-right
KATIA MARTORELL Directora i fundadora

Llicenciada en història de l'art per la UIB, postgrau i màster en gestió cultural per la UB. Des del 2013 ha realitzat formacions diverses en pedagogies alternatives: Montessori, Pikler, Pedagogia sistèmica, Waldorf... destacant els cursos d'iniciació i seguiment del CAIEV de Barcelona en educació viva.

Ha exercit durant 7 anys de professora d'educació secundària i de batxillerat a un col·legi de Palma. També ha estat educadora i gestora cultural a diferents entitats culturals de Ciutat i del 2006 al 2015 ha estat la coordinadora del departament educatiu de la Fundació Pilar i Joan Miró. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des de llavors coordina el cicle d'educació primària i codirigeix l'escola. Forma part de l'equip de facilitadors del CAIEV.

CRISTINA VERGER Subdirectora i fundadora

Llicenciada en Història de l'art per la UIB, i formada en disseny gràfic i disseny editorial. Des del 2013 ha realitzat formacions diverses en pedagogies alternatives: Montessori, Pikler, Pedagogia sistèmica, Waldorf, matemàtica manipulativa... destacant especialment els cursos d'iniciació i seguiment del CAIEV de Barcelona en educació viva. Durant els darrers deu anys ha combinat treballs de gestió cultural, disseny i comunicació i formació no reglada per adults. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des de llavors coordina el cicle d'educació primària i codirigeix l'escola. Forma part de l'equip de facilitadors del CAIEV.

LLUC CARDELL Cap d'estudis i fundadora

Diplomada en Magisteri d'educació infantil per la UIB. Ha treballat a diferents centres educatius, exercint com a tutora de grup i també de mestra de suport. Entre la seva formació cal destacar diferents jornades pedagògiques de temàtica com ara la motivació com a eina educativa i el treball per ambients a educació infantil. Ha realitzat cursos de matemàtica activa, del paper del tutor i la seva tasca a l'aula, d'educació viva amb el CAIEV i de materials Montessori. Ha cursat la formació anual "Dissenyar i treballar per ambients des d'una pedagogia conscient"amb l'Associació Es Niu. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des d'aleshores codirigeix i coordina el cicle d'educació infantil.

MARIONA SANTANDREU Acompanyant de primària i referent en Audició i Llenguatge i medi social

Forma part de l'equip des de 2015. Diplomada en educació primària especialitat educació especial i en logopèdia, formada en Educació Viva pel CAIEV, en Pedagogia Blanca i altres pedagogies alternatives. Ha desenvolupat la seva tasca docent a Catalunya a centres privats i públics.

ESTHER SÁNCHEZ Acompanyant d'educació infantil i referent de matemàtiques i medi

Forma part de l'equip des de 2015. Llicenciada en psicopedagogia i diplomada en magisteri d'educació infantil. Formada en Educació Viva amb el CAIEV i en "Pedagogia dinàmica i innovadora" amb Asociació Edu-K. Actualment realitza el curs de Es Niu: "Dissenyar i treballar per ambients des d'una pedagogia conscient". Acumula anys d'experiència com a mestra a diferents escoletes on ha desenvolupat carregs d'educadora, tutora, directora pedagògica...

JUDIT AMER Acompanyant d'infantil i referent en llengua anglesa

S'ha incorporat a l'equip docent com a referent en llengua anglesa a educació infantil des de 2017, tot i que forma part del projecte des dels inicis, primer com a mare i després com a acompanyant de menjador. Ha cursat 2 anys d'educació social a la UIB i els primers anys de filologia anglesa a la UAB. Ha viscut i treballant 3 anys a Oxford per consolidar el seu anglès, formada en Educació Viva pel CAIEV, en Aprenentatge Autodidacta i altres pedagogies alternatives, també és instructora de ioga.

BELÉN CACHINERO Acompanyant de primària i referent de matemàtiques i medi social

Forma part de l'equip des de 2017. Graduada en magisteri especialitat Educació Especial per la Universidad de Huelva, ha cursat 3 anys de Pedagogia i un curs superior universitari en Educació Activa i Acompanyament Respectuós en la Infància impartit per La Violeta. Formada en Educació Viva amb el CAIEV.

LUCÍA AROSTEGUI Acompanyant de primària i referent de llengua anglesa

Forma part de l'equip des de setembre del 2018, primer com a acompanyant de menjador i professora d'extraescolar d'anglès i actualment com a acompanyant de primària especialista en anglès. Graduada en educació primària amb esment de llengua anglesa per la Universitat de Navarra. S'ha format en diferents cursos de pedagogies alternatives com Waldorf i Montessori i ha viscut en diferents racons del món: Nova York, l'Índia, Austràlia o el Marroc entre altres.

SACHA DE IGNACIO Acompanyant de primaria i especialista de música i matemàtiques

És llicenciada en educació física per la universitat politècnica de Madrid, màster en polítiques d'igualtat i prevenció de la violència de gènere per la UIB, màster en tecnologia educativa per la Universitat de Rovira i Virgili de Tarragona, formació en pedagogia sistèmica, entre d'altres. Després de més de 10 anys d'experiència com a professora a diferents instituts de secundària passa al CEP d'Inca on organitza cursos i assessora centres en projectes innovació pedagògica. Perseguint el seu somni d'una educació secundària diferent, demana una excedència del seu funcionariat i s'incorpora a l'equip de Nau. També és mare d'un adolescent de 15 anys.

SABINA GOLDING Acompanyant de primària i referent de llengua anglesa i entorn social.

Va realitzar les seves pràctiques a Nau durant el curs 19/20 i va vincular molt amb els infants. És mestra de primària amb especialitat d'anglès, i essent de pare anglès és bilingue en castellà i anglès. Li agrada molt la natura, és mestra d'equitació i creu en en una educació basada en el respecte i els vincle.

SANDRA GUARDIA Acompanyant de secundària i referent d'àmbit científic i matemàtic

És llicenciada en Biologia i té un màster en neurociències, ambdues per la Universitat de Barcelona. Ha treballat molts d'anys a Barcelona com a professora de secundària des de primer fins a quart d'ESO, impartint les assignatures de biologia i geologia, física i química i matemàtiques a tots els curs de l'ESO. També ha estat tutora de Primer i quart. Va dissenyar i coordinar el projecte "Conviciencia" per a la societat catalana de biologia (convivències escolars de ciències per a alumnes de secundària). Té formació en treball per projectes, intel·ligències múltiples, avaluar per competències, educació emocional, aprenentatge per indagació... entre d'altres.

MAR VADELL Acompanyant d'infantil

Graduada en Educació Infantil per la UIB.
Ha treballat com a educadora infantil en diversos centres educatius, sempre sota una mirada respectuosa.
Forma part del projecte des de 2015 com Família Nau, ja que té dues filles que són alumnes del centre i des de 2019 també com a mestra de suport.
Ha realitzat formació per a mestres a Nau Escola sobre acompanyament emocional, aprenentatge autònom i activitat guiada, educació artística i bases neurofisiològiques i psicoanalítiques de l'educació viva i també s'ha format en matemàtiques manipulatives amb l'Associació Edu-k.

CARLOS FARRÉS Assessor psicològic i fundador

Llicenciat en Psicologia per la Universitat Central de Barcelona, especialista en psicologia clínica i psicoanalista format a Madrid i París. Membre fundador de diverses associacions psicoanalítiques com ara Estructura (Saragossa), Associació d'Estudis Psicoanalítics de Palma de Mallorca (Balears), Fundació Europea per a la Psicoanàlisi (París) i Praxi: Escola de Psicoanàlisi (Madrid).

Ha estat co-director de la col·lecció de llibres "Divan el Terrible" de Biblioteca Nova (Madrid) i des de 2002 fins a 2014 va ser professor col·laborador dels cursos de postgrau de Recursos Humans de l'Escola Superior d'Administració i direcció d'empreses (ESADE) de Barcelona. Des de 1992 imparteix regularment seminaris de Teoria Psicoanalítica a Palma i Maó i des de fa trenta anys es dedica a la pràctica clínica privada en la seva consulta de psicoanàlisi. A més en l'actualitat és membre del Comitè de Recursos de la Comissió Deontològica del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des d'aleshores codirigeix el projecte i ofereix assessorament i formació a l'equip docent i a la comunitat de famílies.

DIEGO D'INTINO Gestor i fundador

Format en Belles Arts per la Escuela Nacional de Bellas Artes a Uruguai, ha complementat la seva especialització en fotografia amb el disseny gràfic i editorial, treballant com a autònom en aquest àmbit des de 2005. Paral·lelament, ha format part de l'equip docent de la Escuela de Arte y Diseño del Mediterráneo per a alumnes de cicles formatius i per a adults. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des de llavors codirigeix l'escola i es fa càrrec de l'administració, instal·lacions i compres del centre.

MAR BARCELÓ Educadora artística i fundadora

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha realitzat diferents formacions d'educació artística tant a Barcelona, com a Palma i ha exercit de professora d'educació secundària i de batxillerat de visual i plàstica a un col·legi de Palma. També ha estat educadora artística a diferents museus d'art contemporani com són Es Baluard i la Fundació Pilar i Joan Miró. Des del 2015 realitza projectes culturals amb el col·lectiu Sa Galania, del qual es fundadora. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des d'aleshores codirigeix el centre i acompanya els infants com a educadora artística.

PACHA GOROSTIZAGA Acompanyant de primària i referent en llengua anglesa i medi natural

Graduada en Magisteri d'educació primària amb especialitat llengua anglesa per la Universidad de Granada. Formada en Educació Viva pel CAIEV, ha complementat aquesta formació amb cursos de pedagogia Montessori i instructora de Ioga.

JESSICA NEVADO Acompanyant d'infantil i referent de lectoescriptura

Forma part de l'equip des de 2015. Diplomada en magisteri d'educació infantil, té un postgrau en psicomotricitat per la UB, anys d'experiència en diferents centres de Barcelona i ha realitzat diferents formacions en pedagogies alternatives, destacant la formació en Educació Viva del CAIEV i diversos cursos amb l'associació de mestres Rosa Sensat.

SARA SAMPOL Acompanyant d'infantil i referent d'art

Forma part de l'equip des de 2017. Graduada en educació infantil pel CESAG, on va realitzar el seu Treball de Fi de Grau sobre l'acompanyament de l'adult a l'educació viva, prenent NAU Escola com objecte d'estudi. Formada en "pedagogia dinàmica i innovació educativa" amb l'Associació Edu-k i en Educació Viva pel CAIEV, actualment s'està formant en pedagogia Pikler amb l'Institut Lockzy de Budapest.

AINA BONET Acompanyant de primària de referent de matemàtica i música

forma part de l'equip des de 2016. Graduada en Educació Primària menció Educació Musical i Artística pel CESAG. Ha cursat la formació anual "Dissenyar i treballar per ambients des d'una pedagogia conscient "amb l'Associació Es Niu i actualment formant-se en Educació Viva amb el CAIEV.

RUBÉN GIMENO Acompanyant de primària i referent de matemàtiques i entorn natural

Forma part de l'equip des de 2020, acompanyant l'aprenentatge de les matemàtiques i de les ciències de la natura en els cursos superiors de primària. Diplomat en magisteri amb esment en pedagogia terapèutica per la Universitat de València. Té un títol superior en audiovisuals. És trilingüe: castellà, català i anglès.
També té diferents cursos com els de «matemàtiques manipulatives», «intel·ligències múltiples», «aprenentatge per projectes», «acció tutorial» i ha desenvolupat projectes propis d'educació innovadora en l'anterior centre educatiu del qual va formar part.

EDUARDO DUPLA Acompanyant de primària i referent de llengua castellana i educació física

És mestre d'educació primària i secundària amb especialitat d'educació física. Se forma en Gestalt i pedagogia holística. Després d'uns anys de docència convencional a Madrid es muda a Mallorca i durant uns anys treballa a Sa Llavor, principalment en educació primària.  Amb la seva paternitat i el vaixell amarrat en port durant un temps... decideix fer un canvi de rumb i desplegar amb alegria de nou les veles a Nau.

MARGA SALAS Acompanyant de primària i referent en llengua catalana

És psicòloga per la universitat de Barcelona, màster en teràpies artístiques i creatives, màster en psicologia infantil i formació en intervenció familiar sistèmica. També té formacions en magisteri d'infantil, dansa, Montessori, neurociència i pedagogies innovadores. Ha treballat com a psicòloga i terapeuta, mestra de dansa, acompanyant i mestra de primària i infantil a diferents projectes alternatius com són el col·legi Creanova de Sant Cugat i S'Espira de Mallorca del que també va ser cofundadora.

NÚRIA CARRERAS Acompanyant de primària i referent de música

Va realitzar les seves pràctiques a Nau durant el curs 21/22 a la comunitat de primer i segon de primària. Té el doble grau en infantil i primària amb especialitat en música.

MARIVÍ PERIS Acompanyant de primària i referent de matemàtiques

És mestra d'educació primària per la Universitat de València, amb un postgrau en innovació educativa y més de 15 anys d'experiència com a mestre d'educació infantil i primària a diverses escoles de València. També té formació en matemàtiques manipulatives, aprenentatge per projectes, ciberbullying i neurodidàctica entre d'altres.

ELS NOSTRES REFERENTS

Aquí teniu un recull d'algunes referències bibliogràfiques que per a nosaltres han resultat inspiradores.

ACASO, Maria. El aprendizaje de lo inesperado

FREINET, C. Les méthodes naturelles dans la pédagogie moderne, París, Bourrelier.

FREIRE, Paulo. L’educació com pràctica de llibertat

FREIRE, Paulo. Pedagogia de l’oprimit

GARDNER, Howard. Educación artística y desarrollo humano

GARDNER, Howard. Estructuras de la mente. La teoría de las inteligencias múltiples

HELLINGER, BertMirar al alma de los niños

HELLINGER, BertOrdenes del amor: cursos seleccionados de Bert Hellinger

HERNÁNDEZ, Fernando. Educación y cultura visual

HERNÁNDEZ, Fernando. Organización del curriculo por proyectos de trabajo

JUUL, Jesper. Su hijo, una persona competente. Hacia los nuevos valores básicos de la familia Ed Herder, 1995

JUUL, Jesper. Agresión: ¿Un nuevo y peligroso tabú?

MALAGUZZI, Loris. Los cien lenguajes del niño

MATURANA i F. VARELA. El árbol del conocimiento. Santiago de Chile: Editorial Universitaria 2002.

MATURANA. El sentido de lo humano. Santiago de Chile: J.C. Sáez 2003.

MONTESSORI, Maria. El método de la pedagogía cinetífica: aplicado a la educación de la infancia. Biblioteca Nueva, 2003

PIAGET, Jean. La formación del simbolo en el niño.

PIAGET, Jean. El criterio moral del niño. Editorial Fontanella

PIAGET, Jean. Psicologia de la inteligencia. Editorial Psique

PIAGET, Jean. El desarrollo de la noción de tiempo en el niño.

PIAGET, Jean. Psicologia del niño. Ediciones Morata

PIAGET, Jean. La representación del mundo en el niño. Ediciones Morata

PIAGET, Jean. La toma de conciencia. Ediciones Morata

PIKLER, Emmy. Moverse en libertad. Desarrollo de la psicomotricidad global. Madrid: Narcea 2000.

RECALCATI, Massimo. El complejo de Telémaco. Anagrama 2014

ROBINSON, Ken. El elemento. Ed. De bolsillo 2011

ROBINSON, Ken. Escuelas crativas. Grijalbo 2015

TONUCCI, Francesco. Queridos padres. Grao 2004

VECHI, Vea. La creatividad en las escuelas de Reggio Emilia

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Educar para ser. Vivencias de una escuela activa. Barcelona: Herder 1999.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Calidad de vida. Educación y respeto para el crecimiento interior de niños y adolescentesBarcelona: Herder 2003.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Educar para ser. Una respuesta frente a la crisis. Fundación Educativa Pestalozzi: Quito.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Libertad y límites, amor y respeto. Lo que los niños necesitan de nosotros. Barcelona: Herder 2006.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Aprender a convivir con niños. Ser para educar. Barcelona: Herder 2007.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. La vida en una escuela no-directiva. Diálogos entre jóvenes y adultos. Barcelona: Herder 2009.

WINICOT, D.W. Realidad y juego. Ed Gedisa

WINICOTT, D.W. Conozca a su niño. Ed Paidós