NAU és una escola d’educació innovadora, basada en l’acompanyamet emocional respectuós i la pedagogia activa, creativa i vivencial.

És una escola privada d’educació infantil i primària, ubicada a Palma (Mallorca) i homologada per la Conselleria d’Educació i Cultura de les Illes Balears.

INICIS DEL PROJECTE

NAU Escola neix d’un grup de persones amb una inquietud i una il·lusió comuna: crear una escola respectuosa amb els infants i les seves famílies. Una escola que acompanyi el creixement i els processos d'aprenentatge dels infants cap a adults autònoms, capaços de decidir, de pensar, de parlar, de crear, de cuidar-se i de cuidar.

Tenim el convenciment que l’educació necessita un canvi, d’igual manera que la societat està canviant. Les persones ens movem, la societat està viva. Així és com nosaltres entenem l’educació: viva i dinàmica.

Cercam un projecte de qualitat pedagògica i humana, on es treballa la consciència i la responsabilitat, en el qual els infants són tractats des del respecte. Un projecte que arriba als objectius marcats al currículum, quant a coneixements, procediments, valors i competències, però sempre respectant els diferents ritmes, les vivències i experiències dels infants així com les seves emocions i sentiments.

Un projecte que contempla l’escola com una extensió de casa, un espai càlid i cuidat on els infants es sentin acollits i segurs, amb uns ambients preparats per a satisfer la seva curiositat, potenciar la seva imaginació i creativitat, on puguin aprendre a través del joc i on es puguin relacionar amb altres infants i adults.

I per aconseguir tot això pensam que el projecte no acaba en l’horari lectiu dels infants, sinó que NAU ha de ser un espai d’aprenentatge per a tothom: infants, famílies i educadors. És per això que organitzam accions formatives destinades principalment al col·lectiu educatiu i a les famílies que formen part d’aquest projecte però també a totes aquelles persones interessades en aquest tipus d’educació i que desitgin apropar-s’hi o aprofundir-hi.

QUI SOM

A Nau Escola tenim la sort de comptar amb un gran equip humà, compromès amb l'educació i la cura de la infància i en contínua formació i reflexió. Tant els membres fundadors com tot l'equip docent compten amb formació en Educació Viva que complementen amb formacions específiques segons els seus interessos i especialitats.

EQUIP DIRECTIU

L'equip directiu està format per les 6 persones fundadores del projecte. Es tracta d'un conjunt de persones amb perfils professionals de diferents camps. Alguns relacionats amb la docència i d'altres amb professions humanistes com ara l'educació artística, gestió cultural, psicologia i psicoanàlisi, fotografia i disseny...

Katia Martorell és llicenciada en història de l'art per la UIB, postgrau i màster en gestió cultural per la UB. Des del 2013 ha realitzat formacions diverses en pedagogies alternatives: Montessori, Pikler, Pedagogia sistèmica, Waldorf... destacant els cursos d'iniciació i seguiment del CAIEV de Barcelona en educació viva. Ha exercit durant 7 anys de professora d'educació secundària i de batxillerat a un col·legi de Palma. També ha estat educadora i gestora cultural a diferents entitats culturals de Ciutat i del 2006 al 2015 ha estat la coordinadora del departament educatiu de la Fundació Pilar i Joan Miró. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des de llavors coordina el cicle d'educació primària i codirigeix l'escola.

Carlos Farrés és llicenciat en Psicologia per la Universitat Central de Barcelona, especialista en psicologia clínica i psicoanalista format a Madrid i París. Membre fundador de diverses associacions psicoanalítiques com ara Estructura (Saragossa), Associació d'Estudis Psicoanalítics de Palma de Mallorca (Balears), Fundació Europea per a la Psicoanàlisi (París) i Praxi: Escola de Psicoanàlisi (Madrid).

Ha estat co-director de la col·lecció de llibres "Divan el Terrible" de Biblioteca Nova (Madrid) i des de 2002 fins a 2014 va ser professor col·laborador dels cursos de postgrau de Recursos Humans de l'Escola Superior d'Administració i direcció d'empreses (ESADE) de Barcelona. Des de 1992 imparteix regularment seminaris de Teoria Psicoanalítica a Palma i Maó i des de fa trenta anys es dedica a la pràctica clínica privada en la seva consulta de psicoanàlisi. A més en l'actualitat és membre del Comitè de Recursos de la Comissió Deontològica del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des d'aleshores codirigeix el projecte i ofereix assessorament i formació a l'equip docent i a la comunitat de famílies.

Cristina Verger és llicenciada en Història de l'art per la UIB, i formada en disseny gràfic i disseny editorial. Des del 2013 ha realitzat formacions diverses en pedagogies alternatives: Montessori, Pikler, Pedagogia sistèmica, Waldorf... destacant especialment els cursos d'iniciació i seguiment del CAIEV de Barcelona en educació viva. Durant els darrers deu anys ha combinat treballs de gestió cultural, disseny i comunicació i formació no reglada per adults. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des de llavors coordina el cicle d'educació primària i codirigeix l'escola.

Diego D'Intino format en Belles Arts per la Escuela Nacional de Bellas Artes a Uruguai, ha complementat la seva especialització en fotografia amb el disseny gràfic i editorial, treballant com a autònom en aquest àmbit des de 2005. Paral·lelament, ha format part de l'equip docent de la Escuela de Arte y Diseño del Mediterráneo per a alumnes de cicles formatius i per a adults. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des de llavors codirigeix l'escola i es fa càrrec de l'administració, instal·lacions i compres del centre.

Lluc Cardell és diplomada en Magisteri d'educació infantil per la UIB. Ha treballat a diferents centres educatius, exercint com a tutora de grup i també de mestra de suport. Entre la seva formació cal destacar diferents jornades pedagògiques de temàtica com ara la motivació com a eina educativa i el treball per ambients a educació infantil. Ha realitzat cursos de matemàtica activa, del paper del tutor i la seva tasca a l'aula, d'educació viva i de materials Montessori. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des d'aleshores codirigeix i coordina el cicle d'educació infantil.

Mar Barceló és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha realitzat diferents formacions d'educació artística tant a Barcelona, com a Palma i ha exercit de professora d'educació secundària i de batxillerat de visual i plàstica a un col·legi de Palma. També ha estat educadora artística a diferents museus d'art contemporani com són Es Baluard i la Fundació Pilar i Joan Miró. Des del 2015 realitza projectes culturals amb el col·lectiu Sa Galania, del qual es fundadora. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola i des d'aleshores codirigeix el centre i acompanya els infants com a educadora artística.

 

EQUIP DOCENT:

L'equip docent de NAU escola, està format per 12 acompanyants.

Lluc Cardell és diplomada en Magisteri d'educació infantil per la UIB. Ha treballat a diferents centres educatius, exercint com a tutora de grup i també de mestra de suport. Entre la seva formació cal destacar diferents jornades pedagògiques de temàtica com ara la motivació com a eina educativa i el treball per ambients a educació infantil. Ha realitzat cursos de matemàtica activa, del paper del tutor i la seva tasca a l'aula, d'educació viva i de materials Montessori. L'any 2013 va fundar, amb altres persones, NAU escola.

Javier Cervera  forma part de l'equip des dels inicis del projecte l'any 2013. Format en educació viva i altres pedagogies alternatives, especialista en pedagogia sistèmica i constel·lacions familiars i músic. Durant uns anys va gestionar el seu propi espai educatiu (s'Aigua). Actualment cursa la doble titulació de magisteri d'Educació Infantil i Primària a la Universitat Internacional de València.

Pacha Gorostizaga  graduada en Magisteri d'educació primària amb especialitat llengua anglesa per la Universidad de Granada. Formada en Educació Viva pel CAIEV, ha complementat aquesta formació amb cursos de pedagogia Montessori i instructora de Ioga.

Mariona Santandreu  forma part de l'equip des de 2015. Diplomada en educació primària especialitat educació especial i en logopèdia, formada en Educació Viva pel CAIEV, en Pedagogia Blanca i altres pedagogies alternatives. Ha desenvolupat la seva tasca docent a Catalunya a centres privats i públics.

Jessica Nevado  forma part de l'equip des de 2015. Diplomada en magisteri d'educació infantil, té un postgrau en psicomotricitat per la UB, anys d'experiència en diferents centres de Barcelona i ha realitzat diferents formacions en pedagogies alternatives, destacant la formació en Educació Viva del CAIEV i diversos cursos amb l'associació de mestres Rosa Sensat.

Esther Sánchez  forma part de l'equip des de 2015. Llicenciada en psicopedagogia i diplomada en magisteri d'educació infantil. Formada en Educació Viva amb el CAIEV i en "pedagogia dinàmica i innovadora" amb Edu-K. Actualment realitza el curs de Es Niu: "Dissenyar i treballar per ambients des d'una pedagogia conscient". Acumula anys d'experiència com a mestra a diferents escoletes on ha desenvolupat carregs d'educadora, tutora, directora pedagògica...

Sara Sampol  forma part de l'equip des de 2017. Graduada en educació infantil pel CESAG, on va realitzar el seu Treball de Fi de Grau sobre l'acompanyament de l'adult a l'educació viva, prenent NAU Escola com objecte d'estudi. Formada en "pedagogia dinàmica i innovació educativa" amb l'Associació Edu-k i en Educació Viva pel CAIEV, actualment s'està formant en pedagogia Pikler amb l'Institut Lockzy de Budapest.

Judit Amer  s'ha incorporat a l'equip docent com a referent en llengua anglesa a educació infantil des de 2017, tot i que forma part del projecte des dels inicis, primer com a mare i després com a acompanyant de menjador. Ha cursat 2 anys d'educació social a la UIB i els primers anys de filologia anglesa a la UAB. Ha viscut i treballant 3 anys a Oxford per consolidar el seu anglès, formada en Educació Viva pel CAIEV, en Aprenentatge Autodidacta i altres pedagogies alternatives, també és instructora de ioga.

Aina Bonet  forma part de l'equip des de 2016. Graduada en Educació Primària menció Educació Musical i Artística pel CESAG. Ha cursat la formació anual "Dissenyar i treballar per ambients des d'una pedagogia conscient "amb l'Associació Es Niu i actualment formant-se en Educació Viva amb el CAIEV.

Belén Cachinero  forma part de l'equip des de 2017. Graduada en magisteri especialitat Educació Especial per la Universidad de Huelva, ha cursat 3 anys de Pedagogia i un curs superior universitari en Educació Activa i Acompanyament Respectuós en la Infància impartit per La Violeta. Actualment formant-se en Educació Viva amb el CAIEV.

Daniel Pascual  forma part de l'equip des de 2017. Graduat en Educació Primària amb doble menció d'Educació Física i Llengua Anglesa pel CESAG i màster en Educació Bilingüe per la Universitat Internacional de La Rioja. Ha desenvolupat les seves pràctiques a Anglaterra on ha adquirit millor domini de la llengua anglesa. Actualment formant-se en Educació Viva amb el CAIEV.

Iris Siscar  forma part de l'equip docent des de 2018, tot i que des dels inicis del projecte hi ha participat com a tallerista de dansa i com a alumne en pràctiques dels seus estudis de tècnic d'educació infantil. Formada en dansa creativa i teatre de carrer, acumula anys d'experiència com a educadora a la Granja Escola Jovent.

Àngels Cayero  forma part de l'equip des de 2017. Diplomada en Magisteri especialitat Llengua anglesa per la UAB, ha complementat aquesta formació amb un curs sobre Pedagogia Transformadora de Victòria Subirana a Katmandú i un màster en Guia Montessori per l'International Montessori Institute i la UB. Com a docent ha treballat tant a escoles tradicionals com a escoles amb pedagogies alternatives (Montessori i Waldorf). Actualment formant-se en Educació Viva amb el CAIEV.

PERQUÈ TRIAR NAU?

· Perquè oferim una educació totalment respectuosa cap a l’infant i les seves famílies.

· Perquè donam una atenció personalitzada, ja que les ràtios no superen els 12 alumnes per educador.

· Perquè pensam que l’escola ha de ser un espai que ajudi al desenvolupament integral dels nostres infants.

· Perquè estam convençuts que els infants són els principals protagonistes dels seus aprenentatges, i que aquests es donen de forma significativa: fent, sentint i pensant.

· Perquè potenciam que cada infant sigui ell mateix i aprengui al seu ritme partint de les seves motivacions.

· Perquè cream situacions i espais provocatius per als infants. Nous reptes, noves motivacions... ambients pensats i preparats per a investigar, tocar, ensumar, escoltar, pensar, xerrar, crear, sentir...

L’essencial és que l’infant descobreixi les coses per ell mateix. Tot el que obtingui a través de la seva pròpia experiència li proporcionarà un saber molt diferent d’aquell que aconsegueix quan se li donen les respostes. Emmi Pickler, pediatra hongaresa

· Perquè confiam plenament en les capacitats dels infants per a realitzar nous aprenentatges i en la seva responsabilitat sobre el que fan.

· Perquè entenem l'educació artística com un fet interdisciplinari i transversal des del qual poder treballar de manera reflexiva despertant la curiositat i l'esperit crític de l'infant. Trobam en l'art la possibilitat de fer visibles els processos d'aprenentatge, tot generant nous significats.

· Perquè pensam que els límits són la base per a la llibertat dels infants, però que aquests han de ser pocs, clars, lògics, coherents i estables. Els treballam des del consens i l’empatia.

· Perquè els nostres educadors estan en constant formació i investigació, tasca imprescindible per avançar en una escola activa i vivencial.

· Perquè els nostres mestres acompanyen, orienten i ofereixen una seguretat física, afectiva i emocional als infants.

Necessitam professors que no sols siguin capaços d’ensenyar coses, sinó que deixin als infants espais per cultivar el seu talent. Cada persona aprèn de forma diferent, per això és important la forma d’ensenyar. Sir Ken Robinson

· Perquè realitzam una observació atenta, documentada i empàtica que enforteix els vincles amb els nostres infants, entenent les seves accions i acompanyant tot el procés d’una manera respectuosa i adequada.

· Perquè feim avaluacions individualitzades i continuades, tenint en compte el dia a dia, les experiències i tot el procés que l’infant ha realitzat per arribar a un aprenentatge.

Una escola centrada en la persona hauria de ser rica en l’avaluació de les capacitats i de les tendències individuals. Howard Gardner

· Perquè pensam que els valors i les actituds són tan importants com els coneixements que els infants adquireixen a l’escola.

· Perquè som una escola oberta i transparent amb un projecte educatiu a disposició de les famílies, projecte viu i en constant revisió.

· Perquè l’escola ha de ser una continuació de la família i treballam junts, des de la coherència, compartint experiències, dubtes i il·lusions.

· Perquè som una escola petita amb uns espais càlids i acollidors.

Segons Howard Gadner, en el futur serem capaços d’individualitzar l’educació tant com volguem. Doncs bé, nosaltres apostam per aquest futur en què a l’escola hi tendran cabuda els diferents ritmes dels infants, l’atenció individualitzada... la importància de la mirada dels nins. Perquè volem construir entre tots aquesta escola del futur.

BIBLIOGRAFIA

Aquí teniu un recull d'algunes referències bibliogràfiques que per a nosaltres han resultat inspiradores.

ACASO, Maria. El aprendizaje de lo inesperado

FREINET, C. Les méthodes naturelles dans la pédagogie moderne, París, Bourrelier.

FREIRE, Paulo. L’educació com pràctica de llibertat

FREIRE, Paulo. Pedagogia de l’oprimit

GARDNER, Howard. Educación artística y desarrollo humano

GARDNER, Howard. Estructuras de la mente. La teoría de las inteligencias múltiples

HELLINGER, BertMirar al alma de los niños

HELLINGER, BertOrdenes del amor: cursos seleccionados de Bert Hellinger

HERNÁNDEZ, Fernando. Educación y cultura visual

HERNÁNDEZ, Fernando. Organización del curriculo por proyectos de trabajo

JUUL, Jesper. Su hijo, una persona competente. Hacia los nuevos valores básicos de la familia Ed Herder, 1995

JUUL, Jesper. Agresión: ¿Un nuevo y peligroso tabú?

MALAGUZZI, Loris. Los cien lenguajes del niño

MATURANA i F. VARELA. El árbol del conocimiento. Santiago de Chile: Editorial Universitaria 2002.

MATURANA. El sentido de lo humano. Santiago de Chile: J.C. Sáez 2003.

MONTESSORI, Maria. El método de la pedagogía cinetífica: aplicado a la educación de la infancia. Biblioteca Nueva, 2003

PIAGET, Jean. La formación del simbolo en el niño.

PIAGET, Jean. El criterio moral del niño. Editorial Fontanella

PIAGET, Jean. Psicologia de la inteligencia. Editorial Psique

PIAGET, Jean. El desarrollo de la noción de tiempo en el niño.

PIAGET, Jean. Psicologia del niño. Ediciones Morata

PIAGET, Jean. La representación del mundo en el niño. Ediciones Morata

PIAGET, Jean. La toma de conciencia. Ediciones Morata

PIKLER, Emmy. Moverse en libertad. Desarrollo de la psicomotricidad global. Madrid: Narcea 2000.

RECALCATI, Massimo. El complejo de Telémaco. Anagrama 2014

ROBINSON, Ken. El elemento. Ed. De bolsillo 2011

ROBINSON, Ken. Escuelas crativas. Grijalbo 2015

TONUCCI, Francesco. Queridos padres. Grao 2004

VECHI, Vea. La creatividad en las escuelas de Reggio Emilia

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Educar para ser. Vivencias de una escuela activa. Barcelona: Herder 1999.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Calidad de vida. Educación y respeto para el crecimiento interior de niños y adolescentesBarcelona: Herder 2003.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Educar para ser. Una respuesta frente a la crisis. Fundación Educativa Pestalozzi: Quito.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Libertad y límites, amor y respeto. Lo que los niños necesitan de nosotros. Barcelona: Herder 2006.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. Aprender a convivir con niños. Ser para educar. Barcelona: Herder 2007.

WILD, Rebecca i WILD, Mauricio. La vida en una escuela no-directiva. Diálogos entre jóvenes y adultos. Barcelona: Herder 2009.

WINICOT, D.W. Realidad y juego. Ed Gedisa

WINICOTT, D.W. Conozca a su niño. Ed Paidós